Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ledverlichting in Heistse straten

In 2021 keurde de gemeenteraad Heist een lokaal klimaatplan goed. Daarin beschrijft het bestuur zijn ambitieuze klimaatdoelstellingen. Een van de maatregelen om die doelstellingen te bereiken, is het verduurzamen van de openbare verlichting.

Tegen 2030 wil het lokale bestuur minstens 40% minder CO2 uitstoten in vergelijking met 2011. "De vervanging van alle openbare verlichting in Heist zorgt naast een vermindering van zowat 250 ton CO2-uitstoot, eveneens voor een aanzienlijke besparing op de gemeentelijke energiefactuur.  

Concreet houdt het in dat energiezuinige ledlampen in de plaats komen van de oude lichtpunten en dat het aantal ledlampen en de intensiteit ervan afgestemd worden op de omgeving.

Strategische wegverlichting op maat van de omgeving

'Het lokale bestuur stelde een masterplan openbare verlichting op, dat goedgekeurd werd door de gemeenteraad. In dat masterplan staat de globale visie van het bestuur op de toekomst van de openbare verlichting in onze gemeente. 

Het verduurzamen van de openbare verlichting gaat niet enkel om het vervangen van de lichtpunten. Het gaat ook om de aanpassing van het aantal ledlampen en de intensiteit ervan aan de omgeving.

Om rekening te houden met het type omgeving, zijn in het masterplan alle wegen in een bepaalde categorie ingedeeld. Die categorie hangt onder meer af van woningdichtheid, karakter van de omgeving (landelijk, verkaveling, dorpskern, …) en toegankelijkheid (gemotoriseerd verkeer, traag verkeer, …). Verder spelen ook schoolomgevingen en de aanwezigheid van een fietsroute op de straat een rol.

Zo zal een dorpskern met een hogere woningdichtheid bijvoorbeeld meer verlichting nodig hebben dan een rustige straat in een landelijke omgeving. 

Afhankelijk van het type weg komen er op bepaalde plaatsen dus meer lichtpunten of vermindert het aantal lichtpunten. Op de plaatsen met minder verlichting zullen er altijd lichtpunten zijn op kruispunten, in bochten en op vaste tussenafstanden.

Een vermindering van het aantal lichtpunten betekent dus niet dat de straat in zijn geheel niet meer verlicht zal zijn.'

Deel dit artikel